“Toetoet" “toetoet”, oftewel welkom in Vietnam!
Blijf op de hoogte en volg Annamarie
29 Juli 2017 | Vietnam, Ho Chi Minhstad
Na onze belevenissen met de auto in Zuidelijk Afrika, waren we toe aan een land waar je het beste met het openbaar vervoer kon reizen. Dit werd Vietnam!! Na een reis van 17 uur, kwamen we aan in de drukte van Ho Chi Minh City; “dat ziet er gezellig uit”! Hier zijn we een paar dagen geweest om te acclimatiseren en de (Zuid) Vietnamese gewoontes te leren kennen. Het is een heel gezellige stad waar het dag en nacht druk is en je altijd wel iets kan doen of beleven. We zijn naar het onafhankelijkheidspaleis geweest waar werd uitgelegd hoe het is afgelopen met het gevecht tussen Amerika en Vietnam in de jaren ’70.
Datzelfde werd uitgelegd bij onze dagtrip naar de Chi Chu tunnels; dit zijn hele kleine en smalle tunnels die door de Vietnamezen zijn aangelegd tijdens de oorlog met Amerika. Alleen de Vietnamezen konden door deze tunnels lopen, want de Amerikanen waren veel te groot. Indrukwekkend om te zien hoe de tunnels eruit zien en we mochten zelf ook door de tunnels lopen! (waar ik maar niet bij zal vertellen dat Bas en ik vlak na de ingang zijn omgedraaid omdat we het te eng vonden).
Na Ho Chi Minh zijn we met de bus naar Mui Ne gereisd. Dit is een plaatsje aan de kust en we hadden gelezen dat je hier ook heel goed kan…. Kitesurfen! Na dit 5 minuten geprobeerd te hebben, kwamen we tot de conclusie dat het toch niet helemaal het goede seizoen ervoor was :p. Wel hebben we hier een paar daagjes op het strand in de stromende regen doorgebracht. Toch een ander soort ervaring met 32 graden.
Na deze kustplaats hadden we bedacht dat we wel wat meer van het binnenland van Vietnam wilden zien en zijn met de bus naar de bergplaats Da Lat gereisd. Wat te doen, wat te doen….. We hadden iets gelezen over Easyriders; je gaat dan bij mensen achterop de motor en zo kan je uitstapjes door de bergen maken. Maar ja, dat leek mij met mijn motorrijbewijs op zak toch een beetje saai. Toen we uiteindelijk informatie hadden ingewonnen en bleek dat ik ook zelf op een motor kon rijden werd dit idee al een stuk aantrekkelijker. Uiteindelijk hebben we de regen genegeerd en bedacht dat dit sowieso een fantastische ervaring zou zijn. 5 dagen op de motor door de mooiste bergen van Vietnam naar de kustplaats Hoi An.
EN WAT WAS HET GEWELDIG!! De beste keuze die we hadden kunnen doen! Met twee fantastische Vietnamese mannen (Ben en Hai) werden we overal mee naartoe genomen. Het stoppen tussendoor op de mooiste plekjes, superveel boeddhistische tempels gezien, watervallen, echte Vietnamese eet en drink tentjes en uiteraard het prachtige motor rijden door de bergen. Ben (die zijn naam voor ons had veranderd) was de enige die Engels sprak en de weg kende en Hai was een oudere man die werkelijk gewoon aan je gezicht kon zien als je iets nodig had, of kwijt was. Ze deden niet alleen wat je verwacht tijdens zo’n tour, maar hebben er echt alles aan gedaan om het ons helemaal naar de zin te maken. Zo vond ik verse ananassap of sinaasappelsap altijd heel lekker en als we ergens zaten waar ze alleen koffie hadden haalde Ben 2 sinaasappels op en liet ze gewoon persen. Bas zat de eerste paar dagen bij Hai achterop, maar na de 3e dag kwam Bas bij mij achterop en konden we samen genieten en af en toe praten over alles wat je om je heen ziet.
Vijf dagen later kwamen we aan in Hoi An en hier hebben we heerlijk een hotel met zwembad geboekt om bij te komen van de tour. (we zaten bijna elke dag van 9 tot 17.00 op de motor.) Wat is Hoi An een leuk plaatsje! Uiteraard super toeristisch, maar na al het Vietnamese eten waren we blij dat we ook weer iets anders konden kiezen. Het is een gezellig historisch stadje met leuke winkeltjes en je kan lekker relaxen bij het strand. Doordat het hier rond de 37 graden was, hebben we overdag vooral gerelaxt en rond 16.00 uur maakten we ons klaar om iets te ontdekken van de stad.
(inmiddels treinreis twee, ben je er nog bij ;)?)We hadden gelezen dat je de mooiste en grootste grotten ook in Vietnam kan bewonderen. Nadat we verder waren gereisd naar Dong Hoi hebben we een scooter gehuurd en zijn van daaruit naar het plaatsje Phong Na gegaan om overdag de grotten te bewonderen en ’s nachts te slapen in het mooiste plekje in de bergen! De Phong Na cave zijn we met een boot doorheen gegaan en de paradise cave kan je doorheen lopen. Beide zijn erg indrukwekkende grotten! Heel groot en echt mooi om van binnen te zien.
Na deze laatste plekken te hebben bewonderd kwamen we aan op onze laatse bestemming; Hanoi! Hier hadden we nog een paar dagen om ons gereed te maken voor de reis naar Japan. Na 3,5 week vonden we het ook wel mooi geweest. Tijd voor een nieuw avontuur ! Van een ouderwets land naar een van de meest luxe westerse landen van de wereld. Dit zal een cultuurshock geven!
Wat ons opviel in Vietnam:
• Er is nog een heel verschil tussen Noord en Zuid Vietnam. In het zuiden zijn de Vietnamezen een stuk aardiger en socialer. Wat onze motorrijders ook vertelden is dat de zuiderlingen het noorden niet zo mag.
• Hoe meer we naar het noorden gingen hoe grimmiger de sfeer werd. In Hanoi merkten we zelfs dat als we niets boekten via de accommodatie er meteen ook niet meer aardig werd gedaan.
• Iedereen rijdt op een scooter. Je ziet veel minder auto’s. In de stad is dat ook wel logisch, want met een scooter ben je veel flexibeler.
• Het getoeter de hele dag. Gek werd de baby ervan (oké en ik ook een beetje). Om álles toeteren de auto’s, bussen, scooters. De hele dag door hoor je dus bijna niets anders om je heen. Geen wonder dat alle Vietnamezen ook altijd schreeuwen tegen elkaar.
• 1 keer hebben we een local bus genomen. Deze had keihard de tv aan staan met Vietnamezen die karaoke zongen. Je moet er maar van houden haha.
• De mensen in de kleine dorpjes zien er heel gelukkig en blij uit. De kinderen spelen allemaal op straat en het is er heerlijk rustig.
• Werkelijk álles kan mee op de scooter! Wij zaten een beetje met onze koffer voor de motortocht, maar ook deze werd “gewoon” achterop vastgebonden.
• Vietnam is een Wifi walhalla. Werkelijk overal is Wifi beschikbaar. Ook in de kleinste berg cafétjes hoef je niet bang te zijn om niet bereikbaar te zijn.
PS. Foto's bij het verslag kan je vinden op Facebook!
29 Augustus 2017 - 17:05
Pake:
Leuk om weer een verhaal van jullie te lezen en zo een beetje mee genieten van het avontuur in het verre Vietnam. De belevenissen en al die andere soorten mensen die je de weg wijzen naar mooie plekjes. Nog fijne weken in de andere landen. Groeten aan fam. in Canada. En de groetjes van hier uit het warme Emmeloord vandaag is het hier 28'. Morgen is het weer over. -
29 Augustus 2017 - 19:03
Susanna:
Lekker genieten! Tot snel -
29 Augustus 2017 - 19:12
Annemarie Eijkelenboom :
Wat heerlijk om je verhaal te lezen Annamarie, zeker na zo'n 'gewone' werkdag hier. Ja dat noorden was natuurlijk altijd communistisch, mss daardoor meer weerstand naar westerlingen. En met de motor ervaar je het land ook weer anders. Prachtig. Het is echt een wereldreis!
De tandarts vanmorgen verwacht haar 2e kindje eind december. Ik denken: Okee zover is Annamarie haha.
Heel veel plezier verder, geniet met z'n drieën.
Liefs (tante) Annemarie
30 Augustus 2017 - 11:11
Ria Nijman:
Wat ontzettend leuk om jullie reisverslag te lezen. Volgens mij is dit een reis om nooit te vergeten. De foto's hebben we op Facebook bekeken. Geweldig! Geniet nog lekker.
Liefs Ria en Jan -
30 Augustus 2017 - 12:29
Grada De Bruijn:
Wat een geweldige reis maken jullie in een heel andere wereld dan het onze.
Door de mooie foto's en de reisverslagen reizen we met jullie mee -
30 Augustus 2017 - 20:25
Els En Jos:
Hallo wereldreizigers. Geweldig om al jullie belevenissen mee te beleven. Zo leuk om je enthousiaste verhalen te lezen Anna. En nu op naar Canada. Hele goede vlucht naar Canada morgen. We kijken nu al vol verwachting uit naar wat jullie daar allemaal weer mee gaan maken. Liefs en dikke kus van Jos en mij -
31 Augustus 2017 - 15:52
Wietske:
Eindelijk tijd voorgenomen. Leuk om te lezen hoe jullie vietnam beleefd hebben!
Ben ook erg benieuwd naar de verhalen en foto's van Japan!
Have fun in canada! En daarna snel weer terug komen yeah!
Kus, Wiets